A jó öreg rakott krumpli
Az örök, a legjobb és legfinomabb. Mondhatnám, bár nekem nem tartozik a kedvenc ételeim közé, de mivel az "éhező férfi" kedvence, így neki álltam elkészíteni a sajét számíze alapján! Mivel ő meg nem igazán tud főzni, úgysem tudja, mi az, ami tényleg kell bele és mi az, ami nem :)!
Hozzávalók:
1 kg krumpli (4-5 db nagyobb szem)
10 dkg füstölt kolbász (én Gyulai szeletelt kolbászt szoktam)
10 dkg füstölt szalonna (helyette virslit tettem)
6 tojás
5 dl tejföl
2 tojássárgája
kevés vaj
Elkészítés ideje:
80-90 perc.
Elkészítés menete:
A krumplikat alaposan mosd meg, hogy minden kosz lejöjjön a héjukról. Tedd egy fazékba, engedj bele annyi vizet, amennyi bőven ellepi őket, és szórj bele kevés sót is. Főzd puhára a krumplikat, és amíg melegek, hámozd meg és szeleteld fel őket.
A tojásokat mosd meg, majd a forrástól számított tíz percig főzd őket, hogy megkeményedjenek. Amikor elkészültek, szedd le a héjukat, és szintén karikázd fel őket. Bár én vártam vele 20 percet, mivel rettentő forró volt.
A tejfölt a tojássárgákkal alaposan keverd össze, és ízlésed szerint fűszerezd (ételízesítő, oregano, bazsalikom, pirospaprika, só, bors- én ezeket tettem bele). Egy tepsit vajazz ki, és fektesd az aljára a krumpli felét. Kicsit sózd meg a réteg tetejét, majd fektesd rá a kolbászszeleteket, valamint a tojást és tejfölös massza felét kend rá a tetejére. Végezetül a maradék krumplival fedd be az egészet, kend rá a maradék tejfölt, és tedd rá a szalonnaszeleteket vagy kolbászszeletkéket. Én a szalonnaszeleteket virslivel helyettesítettem, mivel ez volt csakotthon, de így nagyon finom lett.