A tökéletes csupa-csokitorta
Ha egy igazán jó tortával szeretnél előrukkolni, akkor ez lesz számodra a legideálisabb. Ha te sem szereted az óriási tortákat, és inkább szeretnél egy kisebbet sütni, akkor kalandra fel! Természetesen dupla mennyiségből nagy torta is süthető. Egy biztos: ez a legfinomabb csokitorta, amit valaha is készítettem. A piskóta puha, a csoki krém nem émelyítő, hanem kellemes, lágy íze van! Tuti ízleni fog mindenkinek.
Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
- 17 dkg liszt
- 24 dkg cukor
- 7 dkg cukrozatlan kakaó
- 1,5 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 1,5 dl víz
- 1,25 dl kefír
- 1,5 dl olaj
- 2 tojás
Krém és díszítés hozzávalói:
- 33 dkg 60% kakaótartalmú csokoládé
- 3 dl főzőtejszín
- 4 ek barack-/ szederlekvár
- 1 kis tálka szeder vagy bármilyen más jellegű gyümölcs
- porcukor (ízlés szerint)
Először összekeverem a tészta száraz alapanyagait, majd a keverék közepébe egy mélyedést teszek. Összekeverem a folyékony anyagokat (a tojást is!) is egy külön tálban, majd ha kész, a száraz anyagokhoz adom és egyenletes masszává keverem.
A 18 cm-es formámba a massza felét beleöntöm és 160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Majd ha ez kész, a másik felét is beleöntöm és beteszem a sütőbe. A tortalapokat rácson kihűtöm. (TIPP: ha több emeletes tortát szeretnél, akkor akár félbe is vághatod a lapokat, így 4 emeleted lesz)
KRÉM: a csokit összetöröm, félreteszem (annyira nem kell összetörni, elég kockákra). A tejszínt egy lábasba forrásig hevítem, majd mikor elkezd forrni, azonnal lehúzom a tűzhelyről, és beleteszem a csokit. Egy percig állni hagyom, majd elkezdem egyenletesre keverni, addig míg fényes, selymes nem lesz. Bár a recept azt írja, hogy egyik felét tegyük hűtőbe, másikat pedig hagyjuk kint megdermedni, de én azt mondom, hogy tegyük az egészet hűtőbe, mivel nekem 2-3 óra alatt dermedt normális állapotúvá, vagyis nem folyóssá! Persze közben lehet ellenőrizni a krémet, hátha hamarabb megdermed. Ezt egy kanállal tudod nézni, hiszen amikor már nehezebb keverni és nem folyós állapotú, akkor már kenheted a krémet!
Ha a krém lehűlt és a piskóta is, akkor vegyünk elő egy tányért, amin a tortát szeretnénk látni. A piskótára 2 ek. lekvárt kenek, majd erre jön a hideg csoki krém. Erre jön rá a következő piskóta, arra megint lekvár, majd csoki krém! Persze ha több lapod van, akkor addig rétegelj míg a tetejére nem érsz. Ha már a tetejét is ráraktad, a maradék krémmel vékonyan vond be, és tedd be a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek! (TIPP: ha a krém még mindig folyós, inkább tedd vissza egy kicsit a hűtőbe). Ha összeállt és megdermedt díszítsd gyümölccsel, tejszínhabbal, porcukorral vagy bármivel kedved szerint. Tálalásig mindenképpen tartsd hűtőben!