Apu túrós batyuja

Apukám által elkészített kedven túrosbatyu receptjét írom meg Nektek. Már régen csináltunk, ezért ezen a hétvégén eszébe jutott a családnak, milyen jól esene mindenkinek egy igazán túrós-mazsolás süti!

Remélem Nektek is elnyeri a tetszéseteket. A sütik nagyon szépen feljöttek és nagyon ízletes lett!

 

A tésztához:
½ kg liszt
3 dl tej (langyos)

5 dkg kristálycukor
7,5 dkg sütőmargarin
2 tojássárgája
½ kocka élesztő (2,5 dkg)

A töltelékhez:
25 dkg túró
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál búzadara
1 egész tojás
Ízlés szerint mazsola

 

 

Elkészítése:

Kézmeleg tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba öntjük a lisztet, a tojássárgáját, a cukrot a sót és a felfuttatott élesztőt, és megdagasztjuk a tésztát. Letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen 1 óra hosszát kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket: a túró először burgonyanyomón áttörjük, a cukrot olvadásig tojássárgájával és a citromlevével elkeverjük, majd a túróval jól összedolgozzuk.

Ezután óvatosan 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd kockalapokat vágunk belőle. A közepére tölteléket teszünk, és a szemben lévő csücsköket összecsippentve felhajtogatjuk. Hagyjuk így kelni fél órán át. Addig 180 ºC-ra előmelegítjük a sütőt, és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A tetejére fogyasztás előtt porcukrot szórunk.

 

Az elkészítési fázis

A sütési fázis

 

Jó étvágyat!

 

B.O.