Aranygaluska

Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt

2 tojássárája

4 dkg olvaszott   margarin

2 dkg élesztő

3 dkg cukor

2,5 dl tej

késéhegynyi só

 

A töltéshez:

5 dkg   margarin

10 dkg darált dió

5 dkg cukor

5 dkg mazsola

reszelt citromhéj

 

A vaníliasodóhoz:

1 liter tej

1 csomag vaníliás puding

cukor

 

Elkészítés:
1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készítünk, és beleöntjük a maradék tejjel együtt. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a maradék cukrot, a sót. Félig összedolgozzuk (robotgéppel is lehet), utána részletekben hozzádjuk az olvasztott margarint. Pár percig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, ekkor meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük. 

Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és olvasztott margarinba mártott kanállal beleszaggatjuk a tésztát. Rétegenként megszórjuk a cukozott darál dióval és mazsolával, citromhéjjal. A maradék margarint ráöntjük. Még kb. 20 percig kelesztjük, addig bemelegszik a sütő. A tetejét megkenjük felvert tojással, és 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Porcukorral megszórjuk. 


A vaníliasodóhoz 1 csomag vaníliás pudingot ízlés szerint cukorral 1 liter tejjel megfőzünk.

Forrás: https://www.mindmegette.hu