Az igaz olasz pizza
Mindig azt hittem, hogy a pizzatészta elkészítése egy igazán bonyolul művelet. Aztán persze rájöttem, hogy nem, miután kisütöttem életem első pizzáját, amiről elmondhatom, hogy igazán jól sikerült.
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg búzaliszt
- 25 g élesztő
- 1,8 dl meleg víz/ meleg tej
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
Feltét (izlés szerint):
- sonka
- gomba
- kukorica
- szalámi
- sajt
- paradicsomszósz
Az élesztőt felfuttatom meleg vízben vagy meleg tejben, de ne forróban. Fontos, hogy az élesztő friss legyen, különben nem fut fel. Ha felfutott beleöntöm a liszt közepébe.
Futtasd fel az élesztőt a meleg vízben. Szitáld át a lisztet egy nagyobb keverőtálba, majd vájj a közepébe egy üreget, és öntsd bele az élesztőt. Gyúrd össze őket, addig még puha nem lesz, majd hagyd pihenni, kelni egy fél órát. Ezután add hozzá az olajat és a sót és jó alaposan gyúrd össze.
Ha ez kész nyútsd ki akkorára, amekorra a tepsid. A tepsit lisztezd be, majd rakd bele a tésztát. Ha jobbnak érzed, akkor a sütőformában is nyújthatod a tésztát, persze csak akkor, ha nem igazi pizza formájú a sütőformád, hanem ilyen négyzet, mint nekem. :)Tedd rá a feltétet, majd előmelegített sütőben (kb. 200 fok) süsd 20 percig, még a tészta széle aranybarna nem lesz.
Jó étvágyat!
Bukovenszki Orsolya