Az igaz olasz pizza

Mindig azt hittem, hogy a pizzatészta elkészítése egy igazán bonyolul művelet. Aztán persze rájöttem, hogy nem, miután kisütöttem életem első pizzáját, amiről elmondhatom, hogy igazán jól sikerült.

 

Hozzávalók:

Tészta:

  1. 40 dkg búzaliszt
  2. 25 g élesztő
  3. 1,8 dl meleg víz/ meleg tej
  4. 1 evőkanál olívaolaj

Feltét (izlés szerint):

  1. sonka
  2. gomba
  3. kukorica
  4. szalámi
  5. sajt
  6. paradicsomszósz

 

Az élesztőt felfuttatom meleg vízben vagy meleg tejben, de ne forróban. Fontos, hogy az élesztő friss legyen, különben nem fut fel. Ha felfutott beleöntöm a liszt közepébe.

Futtasd fel az élesztőt a meleg vízben. Szitáld át a lisztet egy nagyobb keverőtálba, majd vájj a közepébe egy üreget, és öntsd bele az élesztőt. Gyúrd össze őket, addig még puha nem lesz, majd hagyd pihenni, kelni egy fél órát. Ezután add hozzá az olajat és a sót és jó alaposan gyúrd össze.

                                                                                           

Ha ez kész nyútsd ki akkorára, amekorra a tepsid. A tepsit lisztezd be, majd rakd bele a tésztát. Ha jobbnak érzed, akkor a sütőformában is nyújthatod a tésztát, persze csak akkor, ha nem igazi pizza formájú a sütőformád, hanem ilyen négyzet, mint nekem. :)Tedd rá a feltétet, majd előmelegített sütőben (kb. 200 fok) süsd 20 percig, még a tészta széle aranybarna nem lesz.


Jó étvágyat!

 

Bukovenszki Orsolya