Diétás eper torta!
Az imént Gitta nyersétel blogján bukkantam rá erre a diétás süteményre, amely eperből, banánból, magvakból és természetes hozzávalókból áll. Szerintem nagyon finom és mindenképpen érdemes kipróbálni!
Az alap:
1 csésze áztatott mandula
1 csésze apróra vágott datolya
1/2 csésze kesudió
1/2 csésze mazsola
csipet vanília por
A mandulát legalább 1 éjszakára beáztatjuk, barna héját lehúzzuk. Az aszalt gyümölcsöket is beáztatjuk 1-2 órára, hogy kicsit felpuhuljanak.
Az összes hozzávalót konyhai robotgépben addig aprítjuk, amíg össze nem áll egy gombóccá. Egy kisebb tortaforma alján szétnyomkodjuk, és betesszük az aszalóba 1-2 órára, hogy egy kicsit megszikkadjon. (csak ha van aszalód, de el is hagyható. A töltelék kicsit nedves, ezért jobb, ha kiszárítod az alapot)
Töltelék:
2 banán,
1 alma magozva, hámozva
30 dkg friss eper
2 magozott datolya apró darabokra vágva
2 kanál psyllium husk (utifűmag héj)
1 kanál frissen facsart citromlé
A banánt villával szétnyomkodjuk, az almát lereszeljük, az epret késsel apró kockákra vágjuk. Hozzákeverjük a sűrítő anyagot (utifűmag héj) és egy kis citromlével ízesítjük. Szűrőben 1 órát állni hagyjuk, hogy a felesleges lé le tudjon csöpögni.
Kesuhab:
1 csésze kesudió
1/2 csésze víz
1/2 citrom kifacsart leve
2 kanál méz
1 csapott teáskanál vanília por
A hozzávalókat turmixgépben simára keverjük.
Az összeállítás lényege, hogy az alap viszonylag semleges ízű, a töltelék intenzív gyümölcsös, nem túl édes, inkább savanykás, a kesuhab a tetején pedig élénk, édes-savanyú ízű. Így alkotnak igazi harmóniát!
Összeállítás:Az alapra ráhalmozzuk a tölteléket, elsimítjuk. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt levesszük a tortaforma csatját, a tetejére rákenjük a kesuhabot, majd szépen felvágott eper-darabokkal díszítjük.
Forrás: https://gittarawfood.blogspot.hu/2010/04/eper-torta.html