Házi sajt könnyedén
Kedves barántőm, Gruber Ildikó, akit nevezhetnénk gasztroangyalnak is, mindig a legfinomabb ételekkel, különlegeségekkel kápráztat el bennünket. Most, egy otthon is könnyedén elkészíthető házi sajt recepttel ajándékozott meg bennünket! Remélem Ti is elkészítitek ezt az ínycsiklandozó finomságot! Véleményeket várom, melyet lent a Facebook téglalapba tudsz írni!
Hozzávalók:
Fél kiló sajthoz (de minél jobb a tej minősége, annál nagyobb mennyiséget kapunk) az alábbi hozzávalók kellenek:
- 3 liter házi tehéntej
- 10%-os ecet (ez lehet sima ecet, de akár almaecetet vagy boreceteket is használhatunk)
- só
- izlés szerint fűszerek (dió, medvehagyma, bors, chili stb.)
Préselő edény, amit otthon elkészíthetünk (Jó egy kör átmérőjű éthordó doboz is, amit tűznél felmelegített szöggel kilyukasztunk az oldalán és az alján is. Minél több lyuk van rajta, annál alaposabban csöpög ki a savó a sajtból. De akár valamilyen hálós, vagy eleve lyukacsos kör alakú edényt is használhatunk.)
Egy préselő korong, amit szintén elkészíthetünk házilag, akár az éthordó teteje is lehet úgy, hogy levágjuk annak oldalát dekopír fűrésszel, de lehet akár egy vastagabb deszka is. A lényeg, hogy illeszkedjen a sajt tetejére és passzoljon az éthordó oldalához.
Egy 2,5 literes műanyag flakon tele vízzel (ez is a préseléshez szükséges)
A készítés menete:
A 3 liter tejet felforraljuk és így főzzük 2 percig. Utána 1,5 deciliter 10 %-os ecetet hozzáadunk és még 2 percig főzzük. Az ecet összerántja a tejet és az így kapott anyagot szűrjük majd le. Ezután következik a szűrés.
Itt a savó eltávolítását kell elvégeznünk, amit mi úgy csináltunk, hogy a savó nagy részét leöntöttük a sajt alapról, aztán beletettük az egészet a lyukacsos edénybe. Mi itt tettük bele a diót, de bármilyen más ízesítőt lehet választani, amivel összekeverjük és nem baj, ha a keverésnél széttöredezik kicsit, majd a végére összeáll . Ezután vettünk egy lábost, beletettünk egy szélesebb szájú bögrét és arra rátettük az edényünket, így tudott csöpögni belőle a maradék savó anélkül, hogy a sajt alja beleért volna a savóba. Rátesszük a sajtra a préselő korongot, majd a 2,5 literes vízzel teli flakont még az egésznek a tetejére. Így kb. 12 órán át kell állni hagyni. Persze a préselést egyszerűbben is meg lehet oldani, de nekünk ilyen „alapanyagok” álltak rendelkezésünkre otthon.
Miután letelt a 12 óra, következik a sózás. Ez több féleképpen is történhet. Mi sófürdőt használtunk hozzá, ami 1 liter víz + 20 dgk só, és ebben fél órán át kell hagyni állni, bár mi 2 órát hagytuk és így jó kemény lett, plusz intenzív ízű és talán tovább is eláll. Emellett lehet úgy is sózni, hogy egyszerűen alaposan bekenjük sóval.
Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy elfogyasszuk almával és finom vajas pirítóssal a házi készítésű finomságunkat. Ha nem sikerült tökéletesen, az sem baj, hiszen ezt a receptet is folyamatosan, saját ízlésünk, igényünk szerint tudjuk tökéletesíteni.
Recept: Gruber Ildikó