Húsleves töltelékkel
A vasánapi ebédből kihagyhatatlan a húsleves, és ami ezt koronázza meg nálam, az a hozzá elkészített töltelék, vagy nevezhetjük betétnek is, a tészta mellett. Annyira szeretem ezt a levest, hogy akár minden másnap tudnék enni :)! Így erre felbuzdúlva elhoztam nektek ennek a receptjét is! :)
Készülhet bármilyen húsból (kakas, tyúk, pulyka, sertés, marha), de ha valamilyen füstölt húsból készítenéd, akkor teljesen más, a hagyományostól eltérő ízvilágot kapsz.
A leveshez (4 személyre):
- 4 db csirkefarhát
- 4 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 1 kisebb karalábé
- 2 db krumpli
- petrezselyem
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt bors, és 4 db szemes bors
- só ízlés szerint
- 1 ek. vegeta
Töltelék:
- egy kisebb hagyma
- 0,5 dl olaj
- petrezselyem
- 2 db száraz zsemle
- 2 tojás
- pirospaprika
- 2 tk. só
- bors
- 1 tk. vegeta
Először mosd meg a húst, majd rakd bele egy nagyobb fazékba főni. Ha megfőtt, szűrd le a felesleges habot a tetejéről.
Ha ez kész, a megpucolt zöldségeket rakd bele, majd a fűszereket is és hagyd lassú tűzön főni 1-1,5 óráig.
Töltelék: először dinszteld meg a hagymát egy kis olajon. Ha ez kész, akkor áztasd be a vízbe a zsömléket, majd ha jól megszívták magukat, akkor préseld ki belőle a vizet. Ezután lehet hozzáadni a hagymát, a fűszereket és a 2 egész tojást. Keverd össze őket alaposan, majd vegyél elő egy folpackot.
Vágj belőle egy jó 20 centis részt, terítsd ki, és öntsd bele a tölteléket. Hajtsd rá jól a két hosszabbik oldalát, úgy hogy közben fogod a végét,hogy ne jöjjön ki oldalt a töltelék. Közben elkezdheted becsavarni a 2 végét. Ha sikerült szorosan ráhajtani az oldalát, akkor vagy becsomózod a 2 végét, vagy cérnával kösd össze jó szorosan. Az elkészült formának szaloncukor formájúnak kell lenni. :)
Akkor tesszük bele a levesbe, mikor már majdnem minden megfőtt és csak kb 10-20 perc kell a zöldségeknek, hogy elkészüljenek. Belehelyezzül óvatosan a leves tetejére és hagyjuk főni 10-15 percig. Ha nem süllyedt el a töltelék, akkor fordítsunk egy kis idő után rajta, hogy a másik oldala is rendesen megfőjön.
Ha kész mindenképpen vedd ki a levesből, mert ha tovább marad benne, akkor szétfő. Mindenképpen 2 nagyobb lapát segítségével vedd ki, hogy szét ne essen. Ezután már csak fel kell vágni éslehet is szeletekre vágva tálalni.
A töltelék mellett készíthetünk hozzá még tésztát is, legyen szó csigatésztáról vagy cérnametéltről.
Jó étvágyat!
Bukovenszki Orsolya