Idén visszaesett a torkoskodók száma

Torkos csütörtök egy magyar néphagyományhoz köthető, méghozzá a farsanghoz, ami vízkereszttől hamvazószerdáig tart és számos érdekes népszokásnak ad teret. Ekkor mindenhol arra törekedtek, hogy hamvazószerdáig elfogyjon minden étel, hiszen ekkor kezdődött a negyven napos böjt. A hamvazószerdát követő csütörtökön egy napra felfüggesztették a böjtöt, és ezután következett a torkos csütörtök, amikor ismét szabad volt húst enni, sőt máshol kötelező is volt megtartani, hiszen a farsangi maradékot el kellett fogyasztani. Ennek a napnak zabáló, tobzódó, vagy torkos csütörtök volt a neve. Ez a szokás manapság leginkább az éttermekre jellemző, ilyenkor ugyanis ötven százalékos kedvezménnyel várják a vendégeket.

A Torkos Csütörtök régi magyar népszokás, amit néhány éve az éttermek forgalmának növelése és az éttermi kultúra fejlesztése érdekében támasztottak föl. A nagy sikerekre való tekintettel idén 2013. január 31-én került megrendezésre (február 3-ig tart) a Torkos Csütörtök és több száz vidéki és fővárosi vendéglő várta a torkoskodni vágyókat. A megszokottól eltérően, jóval hamarabb rendezték, hiszen február 14-én szerették volna, ami pont Valentin nap, ráadásul csütörötökön. Így a rendezők úgy vélték, hogy célszerű korábban megtartani, nehogy a szerelmesek napja az útjukba álljon. Bár szerény véleményem szerint épp kézenfekvő lett volna február 14-e.

A Torkos Csütörtök egyre nagyobb sikernek örvend. Már 2007-ben a megkérdezett éttermek fele azt mondta, hogy ennek a „hagyománynak” köszönhetően növekedett a népszerűségük és ismertségük és 35 százalékuk pedig elmondta, hogy a sikereknek köszönhetően más napokra is kiterjesztette ezt az akciót. 2010-ben, több mint 230 ezer vendég torkoskodott a minden korábbi rekordot megdöntő, 1300-nál is több hazai étteremben. Az étteremtulajdonosok többsége kedvező forgalmi adatokról és a vendégek pozitív visszajelzéseiről számolt be, bár idén  úgy hírlik, hogy sokat vesztett a "fényéből" a rendezvénysorozat.