Kenyérlángos, avagy töki pompos
Tésztához:
300 ml víz
1,5 evőkanál vaj vagy zsír vagy olaj
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor
500 g liszt
1 zacskó szárított vagy fél kocka rendes élesztő
A feltéthez:
- 200 g tejföl, fokhagyma, só, bors
- szalonna, tarja, sonka, bacon, 2 fej lilahagyma,sajt ==>minden a saját ízlésed szerint
Ha porélesztőt használunk, akkor langyos, cukros tejben felfuttatjuk azt. Addig összekeverjük a tészta hozzávalóit: olaj, só, cukor, liszt. Majd fokozatosan adjuk hozzá a langyos vizet. Mindig előszőr gyúrunk rajta és ha még mindig száraz lenne, akkor adunk hozzá egy kis vizet. Nem szabad folyósnak lenni, a lényeg, hogy a tésztából egy gombócot lehessen formálni, úgy, hogy ne tapadjon a kezedhez! Ha ez kész fél órát pihentetem a tésztát.
Addig felvágjuk a hagymát és kicsit megpirítjuk a szalonnával, vagy baconnel.
Majd kikvered a tejfölt a fokhagymával (ízlés szerint), teszel bele sót, borsot.
Ha a tészta megkelt, kinyújtod a tepsiben (vajazd/olajozd ki előtte), ráöntöd a tejfölöst szószt, végül pedig a hagyma-szalonna-bacon egyveleget. Ha ez kész reszelj rá sajtot,
Előmelegített sütőben, 150 fokon megsütöd. Nekem 15 perc alatt elkészült. :)