Kürtőskalács házilag! :)
Anniyra finom ez a kürtőskalács recept, hogy nem is gondoltam volna, mikor elkezdtem csinálni, hogy ilyen jól sikerül és hogy ennyire egyszerű!!! Viszont csak frissen jó, de nagyon finom:)!
Hozzávalók 4 rúdhoz
-0,5 kg. sima liszt
-12 dkg. olvasztott margarin
-2,5 dkg. kocka élesztő/ 1 zacskó porélesztő
-2 db. egész tojás (1 db a tésztába, 1db a kenéshez)
-12 dkg. cukor
-2 vanilia cukor
- kb 2 dl tej,
-1 kk. só
-0,5 dl. olaj
A szokásos módon bedagasztani a tésztát, utána keleszteni 1 órát: a langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt- max 20 perc. Addig összekeverjük a lisztet, az olvasztott margarinnal, 1 tojással, vaníliás cukorral és folyamatosan adagolod hozzá az olajat. Először a kicsit tegyünk bele, nehogy túl híg legyen a tészta. Ha ezeket összekevertük utána hozzátehetjük a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk. Szükség esetén lisztet hozzá tehetünk. Majd ha kész és már nem ragad a falhoz, kis gomboccá formálod és fél-1 órán keresztül pihennni hagyod
Majd fa rudakat/ papírtörlő rudat becsavarunk alufóliával, bekenjük olajjal, és rácsavarjuk a tészta csíkokat. Majd megkenjük tojással, beleforgatjuk cukros dióba, vagy, csak cukorba, vagy fahéjas cukorba, és mehet is az előmelegített sütőbe. Tisztességes távolságra helyezzük, mert megnőnek.
Sütés után óvatosan lehúzni a fáról, kihűteni a fát, és újból lehet a következő tésztacsíkot rátekerni! Én 150-200 fokon sütöttem, légkeveréses funkcón, mert a simán elkezdett pirulni.