Lencsefőzelék

Hozzávalók az alaphoz:

  • 250 g lencse (száraz)
  • szalonnabőr (füstölt)
  • 1000 ml alaplé - csont
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • ételecet (10%-os)
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 tk kristálycukor

A rántáshoz

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 közepes fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 púpozott teáskanál liszt
  • 2 csipet fűszerpaprika
  • 50 ml víz

A lencsét előző este átmossuk és bő vízbe beáztatjuk. Az alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Ha nincs alaplé, akkor Vegetás víz is megteszi. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, babérlevelet, egy egész vöröshagymát, és sót adunk hozzá. Lefedjük, és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencse. Ha szükséges adhatunk hozzá még levet. Ha kész, és már puha a lencse, kivesszük belőle az egész vöröshagymát.
Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, és hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Hozzáadjuk a hideg vizet és elkeverjük vele, hogy ne legyen csomós.
A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt, frissen reszelt citromhéjat, és kevés ecetet. Tálalhatjuk tejföllel, és ízlés szerint pörkölttel, virslivel, fasírttal vagy tojással.

Jó étvágyat!

Recept: aprosef.hu