Mézeskalács & díszítés

Az egyik legpraktikusabb és szívből jövő ajándék a mézeskalács, de a karácsonyfa díszként is alkalmazható ez a finomság. Nem utolsósorban pedig tökéletes nasi lehet a hideg téli estéken!

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék, vagy saját ízesítés
  • 10 dkg vaj 
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl méz
  • 1 tojás
  • csipet só
Díszítés
  • 1 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés:
Vízgőz felett vagy mikróban összeolvasztom a vajat, mézet, sót és a porcukrot. Ne forrald fel semmiképp a vajat, a lényeg, hogy olvadt, puha legyen és elvegyüljön benne szépen a méz és a cukor. Összekeverem a lisztet, fűszerkeveréket és a sütőport, és hozzáadom a mézes keveréket, valamint az 1 db tojást. Összegyúrom, ha nagyon ragacsos lisztet szórok hozzá. Érdemes kóstolgatni a tésztát, ha szükságes fűszerezni. 
A tésztát két részre osztom, és lisztezett asztalon kinyújtom, kisujjnyi vastagra. Persze ha vékonyabbat szeretnél, akkor vékonyabbra. Különböző formákat szaggatok és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom. 

8-10 percig sütöm 180 fokon. Nem érdemes tovább sütni, mert megég vagy kiszárad.

Ha kész, megvárjuk hogy kihűljön. Addig elkészítem a tojásmázt. Egy fehérjét felverek, majd miután elkezd keményedni a hab, hozzádadom a porcukrot és addig verem még tejfökszerű állaga nem lesz. Fontos, hogy porcukor legyen, semmiképp ne kristálycukor, mert az szétfolyik, és az állaga sem lesz jó. Zacskóba töltöm, aminek a sarkába egy mini lyukat szúrok és indulhat a díszítés. Ha nincs zacskó egy fapálcikával is csinálhatod a díszítést.

Jó étvágyat, jó sütögetést! ;)