Őszi sütőtökKrémleves

Tudom sokan nem szeretik a sütőtököt, de mégis rengeteg pozitív és jótékony tulajdonsága van, melyet lehet nem is ismerünk, íme néhány:

- a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír

- alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is

- enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat

Erre felbuzúldva elkészítettem életem első sütőtökkrémlevesét!

 

Hozzávalók:

60 dkg sütőtök
5 dkg vaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 csipet fehérbors
1 csipet szerecsendió
1 dl tejszín
1 liter húsleves-alaplé
1-2 evőkanálnyi olívaolaj
ízlés szerint só
egy kanál méz

 

Elkészítés menete:

Hámozd meg a tököt és távolítsd el a magjait, majd vágd kockákra. A hagymát  kockázd fel. Olvaszd fel a vajat egy lábasban és dinszteld meg a hagymát. Ha már üveges, add hozzá a fűszereket és a tököt, keverj rajta párat, majd öntsd fel a húslevessel. Ha nincs húsleveslé, akkor adj hozzá vegetát.Ha megfőtt a tök vedd le a gázról a levest és botmixerrel turmixold össze. A végén önts hozzá egy kis tejszínt, hogy még krémesebb legyen.