Paradicsomos húsgombóc

Gyerekkorom egyik kedvence, még a sulis menzán is szerettem! :)

Hozzávalók

  • ½ kg darált hús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 10 dkg rizs
  • 1 tk só
  • 1 tk bors
  • 4 dkg pirospaprika
Mártás:
  • sűrített paradicsom (én egy fél literes üveges paradicsomot/ paradicsomlevet szoktam venni a Pennybe/ Metróba)
  • pradicsommártásba 4-6 dkg cukor, 1 tk só, 2 tk pirospaprika

Elkészítés
A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a sót, borsot és a pirospaprikát is, majd alaposan összekeverjük. A rizst előszoktam főzni és ha puha, akkor a húshoz keverem. Miután elkevertük a hozzávalókat közepes gombócokat formázunk és  forró, lobogó vízbe tesszük. A vízet sóval és leveskockával előtte ízesitjük. Ha megfőtt a gombóc, akkor kivesszük a vízből egy tálba.

Közben a krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockákra és sós vízben főzzük meg. 

Elkészítjük rántást, amelyhez hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és felöntjük az egészet azzal a vízzel, amelyben a gombócok főttek. Ha savanyúnak találjuk a paradicsomlevünket, akkor tehetünk hozzá egy kevés cukrot, befejezésként pedig tegyük a paradicsomos mártásba a húsgombócokat és forraljuk össze néhány perc alatt az egészet.

forrás: femina.hu