Paradicsomos húsgombóc
Gyerekkorom egyik kedvence, még a sulis menzán is szerettem! :)
Hozzávalók
- ½ kg darált hús
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 db tojás
- 10 dkg rizs
- 1 tk só
- 1 tk bors
- 4 dkg pirospaprika
- sűrített paradicsom (én egy fél literes üveges paradicsomot/ paradicsomlevet szoktam venni a Pennybe/ Metróba)
- pradicsommártásba 4-6 dkg cukor, 1 tk só, 2 tk pirospaprika
Elkészítés
A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a sót, borsot és a pirospaprikát is, majd alaposan összekeverjük. A rizst előszoktam főzni és ha puha, akkor a húshoz keverem. Miután elkevertük a hozzávalókat közepes gombócokat formázunk és forró, lobogó vízbe tesszük. A vízet sóval és leveskockával előtte ízesitjük. Ha megfőtt a gombóc, akkor kivesszük a vízből egy tálba.
Közben a krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockákra és sós vízben főzzük meg.
Elkészítjük rántást, amelyhez hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és felöntjük az egészet azzal a vízzel, amelyben a gombócok főttek. Ha savanyúnak találjuk a paradicsomlevünket, akkor tehetünk hozzá egy kevés cukrot, befejezésként pedig tegyük a paradicsomos mártásba a húsgombócokat és forraljuk össze néhány perc alatt az egészet.
forrás: femina.hu