Stefánia szelet, ahogy a nagyi csinálja
Masszához
- 500 g darált sertéshús
- 3 db főtt tojás
- 1 db tojás (a kenéshez)
- 1 db tojás (a húshoz)
- 1 vagy 1,5 db zsemle
Fűszerezés
- só ízlés szerint
- fasírt fűszerkeverék ízlés szerint
- 1 teáskanál mustár (ízlés szerint)
- bors ízlés szerint (őrölt)
- majoranna ízlés szerint
- 3 ek fűszerpaprika
- bazsalikom ízlés szerint
- 2 db fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
Kikenéshez
- 1 ek sertészsír (a tepsi kikenéséhez)
- 1 ek zsemlemorzsa (a tepsi kikenéséhezbeszórásához)
Elkészítés:
Először a zsemlét beáztatjuk vízbe. Majd apróra vágjuk a hagymát és zsiradékban megpároljuk és a vége fele a fokhagymát is hozzáadjuk. Kicsit pirítjuk, majd félretesszük.
Egy nagyobb tálba beletesszük a húst, a vízben ázott- kinyomkodott zsemlét és a tojást. Jöhet a hagyma is. Elkeverjük, majd kezdődhet az ízlés szerinti fűszerezés. Ha összekevertük alaposan, pihentessük a hűtőben 10 percet. Ha túl lágy lenne a massza tehetsz bele zsemlemorzsát.
Addig előkészítjük a formát, nálam csak gyümölcskenyér forma volt, általában őzgerincbe szokták készíteni, de a célnak ez is megfelelt. Bemelegítjük a sütőt. A formát addig kibéleljük alufóliával, teszünk bele zsiradékot és megszórjuk zsemlemorzsával alul ill. oldalt.
Először a massza felét tesszük bele, majd a tojásokat ráfektetjük és jöhet a hús másik fele. Egy kis zsemlemorzsa a tetejére, majd fektessük rá a kilógó alufóliát, vagy egy új darabot, ha nem lóg ki belőle. Lehet sütés közben kijön valamennyi lé belőle, így érdemes alá egy tepsit rakni.
50-60 perc alatt kész, de közben azért figyeljünk. Én légkeveréses sütőben 180 fokon sütöttem.
60 perc után kivesszük, levesszük a tetejáről az alufóliát, és egy alufóliával leterített sütőlapra terítjük. Vagyis kifordítjuk a formából, rá a sütőlapra, úgy hogy legyen egy kis pereme a húsnak (a kifolyó lé miatt). De csak ÓVATOSAN!
Az enyém így nézett ki a tepsin-->
A kifolyt zsiradékkal átkenjük a husinkat. Majd egy tojást felverünk és ezzel is átkenjük a húst, addig amíg el nem fogy a tojásunk. Visszatesszük a sütőbe kb. 10-15 percre. Ha már szép barna a stefániánk a tojástól, akkor kész. A fenti kép a már kész állapotot mutatja!
Ha kihűlt szépen szeletelhető. Köretnek krumplipürét készítettem.
Jó étvágyat! :)
Ha tetszett kérlek nyomj egy LIKE-ot! :)