Szeresd a pirosat és narancssárgát, avagy mi is az az antioxidáns?

 

Az elmúlt időkben igen nagy jelentőséget kapott az úgynevezett antioxidáns, legyen szó élelmiszerről vagy táplálékkiegészítőkről. Legtöbb reklámban csak azt hallhatjuk, hogy vegyen ilyen vagy olyan terméket, mert ez antioxidánsokat tartalmaz, és nagyban segít szervezetünk védekezőképességében. De mi is ez valójában, miben található meg?

Antioxidáns alatt leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük. Szervezetünkben akarva akaratlanul szabad gyökök keletkeznek –káros szokások, nem megfelelő pihenés, stressz miatt- amik felelősek a sejtek öregedéséért és ez ellen a különböző sejtek számos antioxidánst termelnek, hogy megvédjék szervezetünket. Ilyen például az aszkorbinsav, amely a C-vitaminban található vagy a retinol, ami az A-vitaminban rejtőzik, de az E vitaminban is fellelhető. A szervezetünk által termelt antioxidánsok közé tartozik a kataláz, a glutation peroxidáz és a szuperoxid dizmutáz (SOD) enzim. Ezek azonban nem képződnek elegendő mennyiségben, így a táplálkozás útján kell pótolnunk.

Az antioxidáns védi testünk egészét és segít az oxidáció megelőzésében, vagyis más vegyületeket véd az oxigénnel szemben. Minden, ami megelőzi, vagy lassítja az oxidációs folyamatokat, antioxidánsnak minősül. Korunk előre hasadtával egyre inkább hajlamosak vagyunk az oxidációra, így célszerű minél előbb elkezdeni fogyasztani az ilyen anyagot tartalmazó élelmiszereket. És hogy melyik a legjobb antioxidáns? Erre talán nincs megfelelő válasz, hiszen mindegyik máshol fejti ki hatását, mindegyik más típusú szabadgyökök ellen véd. Ezek a tápanyagok együtt hatnak, csoportosan. Ahogy egy focicsapat sem létezik akpus nélkül, úgy az egyik antioxidáns a másik nélkül sem!

 

Lester Packer, a Berkley University of California professzora felfedezte, hogy néhány antioxidáns képes a többit regenerálni, ez pedig egy újabb ok arra, hogy ezek a tápanyagok együttműködnek. Hogy egy kicsit érthetőbb legyen a dolog, tudni kell, hogy miután egy antioxidáns semlegesít egy szabad gyököt, az antioxidáns egy legyengített szabad gyökké válik. Egy másik antioxidáns pedig segíthet "helyrehozni" az előbbi elhasználódott antioxidánst. Így pl. az alfa-lipidsav és a pycnogenol regenerálja az elhasználódott C-vitamint, amitől viszont az E-vitamin születik újjá. Ez azt jelenti, hogy az alfa-lipidsav és a pycnogenol meghosszabbítja a C- és az E-vitamin hasznavehetőségét.”

 

Miben található meg?

  • A vitamin: sárgarépa, sütőtök, sárgadinnye, sárgabarack, pirospaprika
  • C-vitamin: narancs, ananász, eper, kivi, zöldségek, zöldpaprika, papaya, fekete ribizli, csipkebogyó
  • E-vitamin: búzacsíra, nyers növényi olajok, kemény héjú gyümölcsök
  • Q10 koenzim: spenót, burgonya, lucerna, szója, édesburgonya
  • Szelén: hús, hal, tejtermékek, avokádó, lencse