Csokit vagy csalunk!

Manapság Magyarországon egyre nagyobb teret hódít az Amerikában elhíresült Halloween. Az új keletű ünnepet október 31. éjszakáján tartják, amikoris a szomszéd gyerekek egyedül vagy csoportosan az utcát járva kopogtatnak be a házakba és azt kiabálják "csokit vagy csalunk"! :)

Egy kis történet

A halloween eredete a római időkre nyúlik vissza. A római hódítások során Gallia a Római Birodalomba integrálódott, így a kelta ünnepi szokásokat, azaz a samhain is átvették, amit a kelta napisten tiszteletére rendeztek. Október 31. éjszakáján úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. A kereszténység elterjedésével később Halloweennek nevezett pogány kelta ünnep napjának éjszakája jelentette a sötétség kezdetét, mert a kelták úgy hitték, hogy a napisten Crom Cruach a halál és a sötétség istenének fogságába került. Október 31-én az újév előestéjén Samhain összehívta a halottakat, amelyek különböző formákban jelentek meg, ezek rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra. 

Ennyit a történekméről, most pedig térjünk át a XXI. századba és nézzük, hogyan lehetne minél szebben és kreatívabban készülni a Halloweenra. Hoztam Nektek néhány ötletet, amivel csinosabbá tehetitek otthonotokat. A főszerepet a tökök kapják, mivel ezt vált leginkább az ünnep szimbolumává.

Külső dekoráció



Belső dekoráció: