Hófehér karácsonyfadíszek egyszerűen

Ezt a receptet egy szuper oldalon találtam, és már az első piilanatban felkeltette az érdeklődésem. Tényleg gyönyörű, hófehér díszeket lehet ebből a 3 összetevőből készíteni. Amellett, hogy karácsonyfadísz is lehet belőle, remek ajándék lehet bárkinek, hiszen a saját kezűleg készült termékek a legszebbek :). Íme a recept a sporolok.blog oldaláról:

Hozzávalók:

  • 2 egység szódabikarbóna
  • 1 egység (kukorica)keményítő (Elvileg a kukorica keményítőtől fehérebb lesz a dísz, én simát használtam)
  • 1+1/4 vagyis 1,25 egység víz (tehát 1 egész egység + még egy negyed egység)

Nálam egy egység egy 2dl bögre volt. De bármilyen mérőeszközt használhatsz,a lényeg, hogy kövesd az egységek mennyiségét. Kb. 30-40 db dísz készült az adagból.

Árak:

  • 4 db Tesco szódabikarbóna - 1 db/50 g- 205 Ft
  • Étkezési keményítő: 240 ft (250 g)

Hogyan készül?

A hozzávalókat öntsd egy lábasba és közepes lángon kezdd el melegíteni. Nagyon hamar elkezd forrni, onnantól van kihívás a kavargatásában, de mégsem sodónyi ideig kell felette állni, úgyhogy nyugi. Az utolsó 5 perc az már kemény menet, de legalább megvan mára az alkaredzés is. :)  A végére csodaszépen összeáll, no para.

Amikor már totál krumplipüré kinézete van (csak sokkal keményebb), akkor kapard ki egy tányérra és takard le AZONNAL. Betekerheted alufóliába, a lényeg, hogy ne hagyd kiszáradni.

Fontos! Rögtön takard le vagy zárd el, hogy ne száradjon ki. Véletlenül se kezdj el vele dolgozni, még ha a te kezed bírja is a meleget, mert szanaszét fog repedni (mármint a cucc).

Ha mégis megszáradna a külső réteg, akkor azt vágd le, mielőtt elkezdesz dolgozni a masszával. Ne dobd ki, mert abból is készíthetsz díszeket, csak a száraz darabok miatt csomós lesz. Ettől viccesen néz ki, de precíz, kis mintákat ezzel nem tudsz készíteni.

Ha kihűlt (egy pár órát mindenképp békén kell hagyni), akkor ugyanúgy dolgozunk vele, ahogy bármilyen más keksztésztával vagy mézeskaláccsal (kinyújtjuk, szaggatjuk), azzal a fontos különbséggel, hogy ezt nem sütjük, csak simán a levegőn meg fog száradni.

Remek móka lehet a konyhában, és biztosan összehozza a családot a közös szaggatás és nyújtogatás :). Már csak ezért is érdemes elkészíteni! Hajrá!

Forrás: https://sporolok.blog.hu/2013/12/11/hofeher_karacsonyfadisz_szodabikarbonabol