Kismama torna

Régen úgy tartották, hogy amíg a kismama terhes, addig a kilenc hónap alatt ágyban kell maradnia. Ma már szerencsére beigazolódott, hogy ez egy tévhit és rájöttek, hogy a terhes torna hozzásegít a könnyebb szüléshez, és csökkenti a császármetszés lehetőségét is. Javítja vérkeringést, csökkenti a depressziót és elkerülheted a terhességet gyakran kísérő hát- és derékfájást.

 

Péntek Enikő aerobik és kismama pilates edző hozzá tette, hogy a torna alatt felgyorsul az anyagcseréd is, így kisebb eséllyel lesz székrekedésed. Az izzadás során sok méreganyagtól megszabadulhatsz, elkerülheted az ödémát és nem utolsó sorban bőröd is ragyogóbb, egészségesebb lesz. Ha már a bőrnél tartunk, a testedzés hatására ruganyosabb maradsz, így szülés után nem csak az alakod, hanem a bőröd is könnyebben nyeri vissza eredeti állapotát, és kisebb a valószínűsége a terhességi csíkoknak, valamint a megnyúlt bőrnek. A torna hatására nő fizikai erőd, ami hatalmas előnyt jelent majd szülés közben és a szülésből történő felépülés során. Egy rendszerességet visz az életedbe, ami nem csak a mamának, de a babának is jó. A kismama torna széles fajtájával találkozhatunk, a jógától kezdve, a fitball labdás tornán át, a vízben tartott terhes tornáig mindennel. DE a legfőbb tanács, hogy mielőtt elkezdenéd, az orvosod tanácsát mindenképp kérd ki!

 

Hogy mikortól célszerű elkezdeni a tornát és meddig szabad csinálni, arra Ádám Katalin gyógytornász és manuálterapeutától kapunk választ. Véleménye szerint a tizenkettedik hét után szabad csak elkezdeni a kismama tornát, és ha semmi probléma nincs, a harminchatodik hétig lehet folytatni. Minden esetben az orvossal kapcsolatban  kell lenni, így ha bármilyen probléma felmerül, a terapeuta rögtön tud intézkedni.
A kismamatorna egyáltalán nem csak az alakformálásról szól- teszi hozzá. A terhesség alatt körülbelül 10-15kg híznak az anyukák. Ez a plusz kiló főleg a gerincoszlopra nehezedik. Ezért sok gerincgyakorlatot kell elsajátítani, hogy megerősödjenek a hátizmok. Természetesen az egész testet átmozgatjuk, ettől könnyűnek érzik magukat a terhesek nők. Majd a megváltozott statika miatt járás és légzőgyakorlatokkal zárjuk az órát.
Egy fontos tanács: magas vérnyomás, nyitott méhszáj esetén a torna nem ajánlott. Célszerű folyamatosan konzultálni a nőgyógyásszal. Annak sem ajánlatos, aki időről időre próbálkozik vele, de valamiért nem esik jól, fájdalmat, diszkomfortot érez a kismama torna közben!

 

Fontos tanácsok Péntek Enikőtől:

  1. Testedzés alatt nem mehet fel túlságosan a pulzusod. A beszédteszt a legegyszerűbb módja, hogy ezt ellenőrizd. Ha beszéd közben kapkodod a levegőt, lihegsz, akkor vegyél vissza a tempóból, mert ilyenkor magzatodhoz sem jut elegendő oxigén.
  2. Edzhetsz súlyzóval, de a súlyokat csökkentsd minimálisra (0,5-1,5 kiló), inkább a sorozatszámot növeld! Ha eddig nem tornáztál, akkor viszont ne erőltesd a súlyzózást
  3. A 30. hét után már kerüld a hanyatt-fekvő pozícióban történő gyakorlatokat, mert a magzat
  4. Ha mozgás közben fájdalmat, diszkomfortot érzel, szédülsz, hányingered van, állj meg!
  5. A pocak növekedésével változik a testsémád is, könnyebben elveszítheted egyensúlyodat. A gyakorlatok közben bátran támaszkodj meg valamiben.
  6. Kerülendő minden olyan gyakorlat, amely az egyensúly elvesztéséhez, sérüléshez, a has megnyomásához, vagy eséshez vezethet.
  7. Szülés után fokozatosan kezdj el újra edzeni, várd meg, amíg tested újra magára talál (gyermekágyi torna).
  8. A gyermekágy leteltével elkezdheted a baba-mama tornát, ami meglátod, fantasztikus élmény lesz számodra és kicsi babád számára is (baba-mama tornát).
  9. Az edzett kismama minden szempontból gyorsabban regenerálódik. Többnyire rövidebb a szülés utáni lábadozás időszaka is, hiszen az aktív kismama tartalékai nem merülnek ki a szüléssel.

 

Ha tetszett a bejegyzés kérlek LIKEold a Ladies Bag oldalát! Köszönöm! :)

 

Bukovenszki Orsolya