Környezetbarát autózás, de hogyan?

Sokféle kampánnyal találkozunk, ami arra hívja fel az érdeklődők figyelmét, hogy fordítsunk kellő figyelmet a környezet tudatos vezetésre. Nem csak számunkra fontos, de a jövő generációjának és környezetünkre nézve is! A következő részben olyan tippeket olvashatunk, amivel lényegesen csökkenthetjük autónk üzemanyag fogyasztását.

 

Mire figyeljünk?

A legfontosabb, hogy gazdaságos és környezetbarát autót vásároljunk. Autóvásárláskor mindig gondoljunk a jármű környezetre gyakorolt hatásaira. Igyekezzünk igényeinknek megfelelő méretű kocsit vásárolni. Tény, hogy a környezetbarát, alacsony fogyasztású autó fenntartása olcsóbb!

Utazás előtt érdemes megtervezni, milyen utakon fogunk haladni, akár navigáció vagy térkép segítségével, hiszen a feleslegesen megtett út több üzemanyag fogyasztáshoz vezet. Lehetőleg ne pakoljuk agyon a kocsit és a tetőcsomagtartó, próbáljunk meg minél praktikusabban csomagolni és a szükségtelen holmikat tegyük ki az autóból.

Fontos, hogy elindulás előtt ne melegítsük a motort, mert a modern kocsiknál már nincs szükség arra, hogy a gázpedált benyomjuk, amikor elfordítjuk a kulcsot, ez csak megzavarja a fedélzeti rendszert. Mindenképp ellenőrizzük a gumiabroncsok nyomását, hiszen ha csak 0,5 barral is alacsonyabb a nyomás szintén nőhet az autó fogyasztása!

Természetesen hőség esetén érthető a klíma használata, de feleslegesen semmiképp ne kapcsoljuk be, hiszen ez is növeli az üzemanyag fogyasztást. Utazás közben gyorsítsunk finoman, tartsunk állandó sebességet és nyugodtan használjunk motorféket, ezzel a fékek kopását is csökkenthetjük.

 

Néhány „környezetbarát” autó típus:

Opel Ecoflex modellek, Toyota Prius, Audi Q7, Honda Accord és Civic Hybrid, Mazda Rx-8 Hydrogen, Chevrolet Silverado Hybrid, Nissan Altima. Csak néhány név a magas hatásfokú, kis fogyasztású, alacsony szennyezőanyag-kibocsátású, hagyományos és elektromos motorral egyaránt felszerelt, ún. hibrid autók közül.

Toyota

BMW

 

Tipp

Ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, akkor próbáljunk meg minél többször gyalog vagy busszal menni a munkahelyre, esetleg szálljunk kerékpárra és máris teszünk egészségünkért és környezetünkért egyszerre!

 

Érdekesség

A hibrid buszt Magyarországon először Kaposváron és Szegeden tesztelték, amelyet a Scania közreműködésével a Stockholmi Közlekedési Társaság adott kölcsön.

A magyar vásárlókat még nem ösztönzik állami eszközökkel környezetbarát autó vásárlására. - Írországban 50 százalékos kedvezmény jár a regisztrációs adóból a zöld autós tulajdonosoknak, Svédországban ingyen parkolhatnak, Londonban pedig nem kell útdíjat fizetniük.

 

Bukovenszki Orsolya