Mauritius – utazás a paradicsomba

Eleged van a hidegből, a hóból, vagy csak éppen egy nagyon meleg helyre szeretnél utazni? Válaszd Mauritiust, amelyben garantáltan nem fogsz csalódni. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem Neked minden lényeges, hasznos információt a térséggel kapcsolatban, hogy utazásod biztonságos és önfeledt legyen. Indulhatunk?

Orsolya Homonnay-Bukovenszki fényképe.

Mauritius az Indiai-óceánban lévő kicsiny kis szigetállam, mely mindössze 900 km-re van Madagaszkártól, ami tiszta időben a helyiek szerint látható Mauritiusról. Fővárosa Port Louis, amit egyszer mindenképpen meg kell látogatni, ha a szigeten jársz. Az állam két nagyobb szigetből áll, egyrészt Mauritius (1865 km2) és Rodriguez-szigetből (104 km2); és több apró szigetből. Hivatalos nyelvük az angol, a kreol-francia és a kerol, bár többnyire franciául szeretnek beszélni a turistákkal.

A szigetállam partjait mindenhol korallzátonyok veszik körül. Mauritiuson többnyire finom, arany és fehér színű homok van (pl. Trou Aux Biches-nél), ami természetesen ugyanolyan fantasztikus, szemet kápráztató látványt nyújt, mintha fehér homokos lenne. A vulkanikus eredetű hatalmas fekete kövek, mely az óceánból emelkedik ki vagy éppen a parton pihen, még inkább kiemelik a part szépségét. A kókuszpálmákkal övezett, festői lagúnák, azúrkék óceán társaságában hidd el, téged is elvarázsolnak majd.

A természet lenyűgöző, számos színes növényt találunk úton-útfélen, amiért megéri egy kicsit megállni. Akár tanulmányozni illatukat, formájukat, hatalmas vagy éppen pici méretüket. Nekem az egyik kedvenc fám a frangipani volt, aminek illata teljesen lenyűgözött. Licsifa (bár lehet nem így hívják), hatalmas kaktuszok, tűzvirágfa és leander minden sarkon terem.

Orsolya Homonnay-Bukovenszki fényképe.

Szárazföldön lévő állatvilága sajnos már nem olyan nagy, korábban 44 őshonos faj élt a szigeten, aminek mára már több mint a fele kihalt. Az egyik leghíresebb állatuk DODÓ volt, ami egy nagyméretű (1 méter magas), repülni nem tudó galambféle volt, ami sajnos az emberek butasága miatt halt ki. Rengeteg dodóval találkozhatsz, majdnem minden szuveníren rajta van, de épületek díszeként is használják.

A pusztuló folyamat megállítása érdekében hozták létre a Black River Gorges Nemzeti parkot. Szerencsére azért így is láthatunk rengeteg énekes madárkát, akik a szivárvány minden színében pompázhatnak, de nappali gekkót, agámát és különböző gyíkfélékkel is találkozhatunk. A tengeri élővilág viszont annyira sokszínű, hogy ha teheted víz alatti fényképezőt mindenképp vigyél magaddal, ugyanis elképesztő halakat fedezhetsz fel a korallok között. Sőt, delfinekkel is találkozhatsz és még úszhatsz is velük (következő fejezetben erről is írok).

Az óceán kellemesen meleg, ugyanis a zátonyok melegen tartják a belső vizeket és megakadályozzák a nagyobb halfajok beáramlását. A strandokon nem kell tartani a tömegturizmustól, így nyugodtan heverészhetünk majd a parton, az óceán kék, zöld és indigó színjátékában gyönyörködve. Akár érintetlen strandokra is rálelhetünk, ha egy nagyobb kalandjáratba kezdünk a szigeten. Ne felejtsük el megkóstolni a helyi ízeket sem, ugyanis a mindig kedves, mosolygós helyiek tökéletes gasztronómiai érzékkel rendelkeznek.

Éghajlat: Két évszak van a szigeten. A nyár, mely novembertől áprilisig tart, ekkor az átlaghőmérséklet 28-35 C fok, de gyakran a szellő és a páratartalom miatt nem érezzük a nagy meleget. Valamint a tél, amely májustól októberig tart, és 19-25 C közötti a hőmérséklet. A nyár nagyon meleg, főleg a déli időszakban. Ilyenkor kevesebb a csapadék, de mégis lehet számítani rövid esőzésre, mely rendszerint esténként jön. A téli időszak egy picivel hűvösebb, gyakoriak az esőzések, így esténként egy pulcsi is jól jöhet, de napközben a hőmérséklet meleg.  

A keleti part januárban és februárban sokkal szárazabb, a csapadék nagy része a nyugati tájakon, a hegyekben hullik le. A legmagasabb hőmérséklet január és április között van, és a legkellemesebb pedig július és szeptember között (20-24 C). Mi november 16-tól voltunk az É-Nyugati részen, Coin de Mire-nél. Ekkor délen nagyon csapadékos volt az időjárás, gyakran esett, vagy éppen borongós volt, DE a nap így is égetett. Ezzel szemben északon, ahol laktunk állandó napsütés, minimális csapadék (1 hét alatt 1x esett) volt, tehát kifogástalan idő! A ciklonos időszak is jellemző a szigetre, de eddig 8. éve elkerüli (2016-os adat).

Vízum: magyaroknak nem szükséges. Az útlevélnek legalább 6 hónapig érvényesnek kell lenni, valamint, ha 3 hétnél tovább tartózkodsz ott, akkor engedélyt kell kérni.

Reptér: amikor megérkezel a maurtiusi reptérre, egy „zöld kártya” féleséget kell majd kitölteni. Ezt a dokumentumot már a repülőn odaadják, így érdemes már ott töltögetni, hogy azzal ne menjen az idő. Majd ha ezt átadtuk, akkor még egy egészségügyi nyilatkozatot is ki kell tölteni (pl. voltál-e beteg az elmúlt évben, utaztál-e afrikai országba? stb.) és utána szabad az út. A biztonságiak még megállíthatnak, hogy „van-e nálad alkohol, drog vagy cigaretta”?, gondolom az illegális áruk behozatala miatt.

Pénzváltás: ha otthon már váltottál eurót vagy dollárt, akkor a mauritiusi reptéren bátran váltsd majd át rúpiára. 1Rúpia kb. 8 Forint (2016-os árfolyam). Az éttermekben és szállodákban nagyon szívesen fogadják a borravalót. 

Tehát, csak, hogy tiszta legyen minden :)

·         10 Rs= 80 Ft

·         100 Rs = 800 Ft

·         500 Rs= 4000 Ft

·         1000 Rs = 8000 Ft

Időeltolódás: +3 óra

Oltások: nem kell semmilyen fertőzési veszélytől tartani, európai színvonalú ország. Érdemes palackozott vizet fogyasztani,

Üzletek: általában 9-18 óráig vannak nyitva a boltok, szombaton is! A helyi kiskereskedéseknek önálló nyitva tartásuk van, de kb. 15 óráig biztos nyitva vannak.

Buszközlekedés: a buszok minden nap járnak, elég nagy gyakorisággal, kb. 5-10 percenként.Léteznek expres járatok, „E” megjelöléssel, ezek gyorsabbak és kevesebb helyen állnak meg. A buszok fapadosak, lassúak, de ettől függetlenül igazi élmény vele menni. Jegyet a buszon járkáló jegyőrtől kell venni. Coin de Mire-től utaztunk Port Lousig (ez kb.60 km és legalább 30 megálló 1 órás út), ami 34 Rp/ fő volt, ami kb. 270 Ft. Ugyanakkor utaztunk 2 megállót is, ami 2 km, ezért aránytalanul „sokat” kértek el, 18 Rp/ fő (144 Ft). Szóval figyelni kell a buszos utaknál. A helyi közlekedés baloldali, így ellenkező oldalra érdemes átállni. :) Vasúthálózat nincs, a nemzetközi repterük Port Lous-nál van, a partok mentén pedig találni hajójáratokat is. A taxi jó, de drágább, egy bejegyzés alapján olvastam, hogy 60 font (kb. 21 000 Ft) volt egy napra a taxibérlés, persze biztos lehet ennél drágábbat és olcsóbbat is találni.

Orsolya Homonnay-Bukovenszki fényképe.

Gyógyszertárak: a gyógyszertárak felszereltek, európai színvonalúak, bár ne lepődjünk meg, hogy ha a gyógyszertáras felajánlja, hogy elvihetünk egy levél tablettát is. J Általános gyógyszerek 200-500 rs.

Vásárlás: a turistáknak a helyiek igyekeznek mindent drágábban adni, így érdemes alkudni, vagy odébb állni és megnézni más árusokat. A nagyobb áruházakban fix árak vannak, ott ritkán szoktak engedni az árból. A szupermarketek is tökéletesen alkalmasak az ajándékok beszerzésére, ugyanis mindent kapni ott is, ráadásul olcsóbban (pl. rum).

Bolti árak (a lentebbi árak többnyire a Pereybereben található Wineer’s shopban elérhetők):

·         Vacsora 2 főre drágább helyen: 16-20 000 Ft/ 2 fő

·         Pepsi 1,5 l= 29,95 rs

·         Coca Cola 2 l= 49,95 rs

·         Fanta 1 l=32 rs

·         Mirinda 0,5 l = 25 rs

·         Víz 1,5l = 19,50 rs

·         Energia ital 38 rs

·         Jégkrém, Cornetto = 39 rs

·         Tandori fűszer = 18,50 rs

·         Vanília rúd 2db/ 94 rs

·         vanília aroma = 156 rs

·         Szappan és mágnes szuvenír = 89,90rs

·         Képeslap = 8 rs

·         helyi csoki, nápoly = 10-20 rs

·         Cadburry csoki 80g = 46 rs

·         Kinder surprise 4 db-os = 183 rs

·         Kulcstartó = 39 rs

·         1 db helyi sör (330 ml) = 39,90 rs

·          karkötő 30 rs

·         hűtőmágnes = 38 rs

·         Cappuchino 75 rs

·         barnacukor = kb. 250 ft

·         rum 1,7 dl= 150 rs

·         Általános gyógyszerek 200-500 rs.

·         felnőtt buszjegy Pereybere-től Port Louisig = 34 rs/ fő

Szuvenírek: ha szeretnél néhány ajándékot beszerezni, akkor az alábbiakat ne hagyd ki: helyi fűszerek, nádcukor, kávé, tea, olajok, rum, kagylók, dodó kacsa, speciális fából készült tárgyak (Port Louis turista negyedében lehet vele találkozni).

Orsolya Homonnay-Bukovenszki fényképe.

Amit mindenképp vigyél magaddal: szúnyogírtó spray/krém, fürdőcipő, kalap/sapka, nagy faktorszámú naptej, Fenistil, napallergiásoknak gyógyszer, ugyanis árnyékban is nagyon erős az UV sugárzás. Esetleg elemlámpa, gyógyszerek (Immodium, Advil, Coldrex stb.)

Külképviselet: nincs magyar nagykövetség, ellenben van egy tiszteletbeli konzul, aki angolul és franciául beszél. Gyakorta segítségére van Marika, aki magyar származású és már régóta kint él a szigeten. A legközelebbi magyar nagykövetség Kenyában van.

Hungarian Honorary Consulate in Port Louis. Cím: Georges Guibert Street 36, Floréal, Port Louis – Mauritius. Szükséghelyzetben Marikát lehet hívni: +230 724 43414.

·         Telefon: (+230) 696 5014

·         Fax: (+230) 697 8194

·         E-mail:guyhugnin@intnet.mu

·         Iroda nyitva tartás: 08.30-17.30

Ünnepek: a legfontosabb nemzeti ünnep: március 12, a Függetlenség Napja. Egyéb ünnepek: jan.1., 2., febr.2., 16., máj.2., nov.1., dec.26.

A HOTEL, vagyis a szállásunk

Coin de Mire Attitude hotel: 1 hetet töltöttünk a szigeten, és a hotel kifogástalan volt. Az ott dolgozók kedvesek voltak, mindig segítettek, a szobákat minden nap takarították. Klíma, minibár, törölköző, szappan, tusfürdő, hajszárító, vízforraló volt a szobában. A strandtörölközőket mindig a recepcióról lehetett kérni, és a wifi is innen volt csak elérhető. A szálloda medencéje nagy és tiszta volt, alig voltak benne. A napágyakat és a hozzátartozó napernyő ingyenesen lehetett használni, és a parton is ezek a szabályok voltak érvényesek. A reggeli 7-10-ig, még a vacsora este 7-10-ig volt. Változatos ételek voltak, ahol a halak és az indiai ételek kapták a főszerepet. Természetesen olasz ételek is voltak, mint például bolognai, carbonara, pizza egy kis indiai ráhatással. :) Levesek, főfogások, desszertek, gyümölcsök közül lehetett választani. Vacsoránál az italfogyasztásnak külön ára volt.   Nászutasokként számos ajándékba részesültünk: helyiek által készített rum, strandtáska, szalmakalap és egy romantikus 3 fogásos vacsora a medence partjánál.

Árak: A szállodában egy Coca Cola (2 dl) 125 rs, egy sör 130 rs, víz (1,5 l) 95 rs, tea filter 50 rs, bor (2 dl) 390 rs, juice 90 rs, instantkávé 30 rs, rendes kávé 50 rs.

Bolt, gyógyszertár 2 km-re lévő Pereybere-ben. Ide mehetünk busszal és gyalog is. A buszmegálló a szálloda mellett van közvetlen, és 2 megálló a Winner’s shop és a gyógyszertár is. Itt szintén találni szuveníreseket és különböző boltokat a centrum felé haladva. A hotel közvetlen közelében viszont semmi sincs, így érdemes Pereybere-ben megvenni mindent, ha nem szeretnénk távolabb mozgolódni. Illetve a hotelnek is van egy szuvenires boltja, de ott nagyon drága minden.

A szálloda több szolgáltatást is ingyenesen biztosított:

·         2 medence (60cm -1,50m)

·         üvegfenekű hajózás (ez egy pici csónak, de megéri elmenni)

·         kajak

·         vizibicikli

Orsolya Homonnay-Bukovenszki fényképe.

A következő fejezetben a Mauritiuson található fakultatív programokról fogok mesélni. Ha tetszett, nyomj egy LIKE-ot. :)