Mi is az az izomkontroll?

Az amerikai dr. Thomas Hanna forradalmian új módszert fejlesztett ki az elmúlt években, amely "somatics" (szomatika) néven egyre jobban terjed a nyugati világban. Rájött, hogy számtalan elkerülhetetlennek hitt, vagy tévesen az öregedésnek tulajdonított betegség és állapot valójában hibás beidegződés következménye. Kiderült, hogy megannyi nyavalyánk - és nem csupán mozgásszervi betegségekről van szó - valójában az agy-izom kibernetikus kapcsolat "programhibája".

Ez az alternative módszer szerencsére megtalálta a kiutat. Életünk minden tapasztalata elraktározódik izmainkban, és amikor a felgyülemlett stressz eléri a kritikus mennyiséget, agyunk kompenzációs folyamatokat indít be, és izmainkat már képtelenek vagyunk akaratlagosan ellazítani. Egy izom akaratlagos kontrollja azt a képességet jelenti, hogy egyaránt össze tudjuk húzni, illetve el tudjuk lazítani ugyanazt az izmot, vagyis képesek vagyunk elérni a teljes relaxáltságot. A döbbenetes terápiás eredmények önmagukért beszélnek: évtizedes, krónikus fájdalmak és kontraktúrák szűnnek meg, viharos sebességgel, "ezzel meg kell tanulni együtt élni"-állapotok merülnek szinte napok alatt örök feledésbe. Ez hihetetlennek tűnik, de ne feledjük, az igazán jelentős felfedezések mindig meghökkentőek.
 

 

Kiknek segít az új módszer?

Szinte valamennyi mozgásszervi betegnek. Különös figyelmet érdemel hatása krónikus fájdalom (derék-, hát-, nyak-, fejfájás stb.), szkoliózis, hanyag tartás esetén, s meglepő módon könnyen és viszonylag gyorsan korrigálható segítségével a funkcionális végtagrövidülés is. A szervrendszerek közötti szoros kapcsolat miatt azonban még a belső szervek, sőt az elme állapotára is kihat a kezelés, s így számos belgyógyászati kórkép esetén is eredményesen alkalmazható a módszer.

 

Az Izomkontroll gyakorlatok hatásai

Megelőzik az SMA kialakulását, ha pedig már kialakult, feloldják azt, tehát a jó testi-lelki közérzet és a fájdalommentes mozgás elérését célozzák meg. Elősegítik a magas szintű testi érzékelés és a mentális képességek kialakulását és megmaradását minden életkorban. Tudatosítják, hogy az egészség és a betegség létrehozásában a lelki események ugyanolyan fontosak, mint a testi történések. Ezt felismerve arra is rádöbbenhetünk, hogy ez ellen tenni tudunk, ha pedig már kialakultak a testi tünetek, azok sok esetben megszüntethetők, de legalább csökkenthetők a gyakorlatok tudatos végzésével.

 

B.O.