Mikor tartsunk szünetet?

Tabletta, spiál, pesszárium, habok, kenőcsök és szivacsok, amik mind elpusztítják a hímivarsejteket. Ezek közül talán legelterjedtebb a fogamzásgátló tabletta használata. Egyszerű, gyors és az esetek nagyobb százalékában megvéd a nem kívánatos terhességtől. De meddig szabad szedni, mikor érdemes szünetet tartani ezek szedésénél?

 

Vilma kétségbeesetten mesélte, hogy ő már négy éve szed tablettát és nem tartott még szünetet. Nem is szeretne, hiszen még nem jött el náluk az az időszak, hogy babájuk legyen és fél, ha esetleg abbahagyja, teherbe esik.

Dr. Csuth Ágnes, orvos tanácsadó azt mondja, hogy a jelenlegi álláspont az, hogy szünetet nem kell tartani, mert csak a nem kívánt terhességek arányát növeli. Addig szedjük a gyógyszert, míg nem készülünk családalapításra.

Tévhit, hogy a fogamzásgátlót csak 2-3 évig lehet szedni és utána kötelező egy kis szünetet tartani. Rendszeres nőgyógyászati és szűrővizsgálatok mellett nyugodtan szedhetjük bármeddig. Szünetet most már csak akkor kell tartani, ha valamilyen panasz lép fel a gyógyszerrel szemben. Legyen ez állandó menstruáció vagy akár allergiás reakció. Ameddig nincs semmilyen panaszunk és nem szeretnénk gyermeket, akár több évig is szedhetjük a tablettát.

 

Ha gyermek vállalás érdekében, mégis úgy döntünk, hogy abbahagyjuk a gyógyszer szedését, ne  lepődjünk meg, ha esetleges vérzészavar lép fel. A fogamzásgátló szedése alatt az agyban a nemi hormonok szabályozásáért felelős hormonok gátlódnak, és ha abbahagyja a szedést, akkor valakinél a gátlás nehezebben oldódik, így a vérzés vagy nem következik be, vagy pedig ritkábbá válik.

Dr. Petróczi István a következőket javasolja: „a Teherbe esés előtt – ideális esetben – három hónappal, de legalább két teljes menstruációs ciklussal abba kell hagyni a fogamzásgátló tabletta szedését. A megtermékenyülés azonban nem mindig várja ki ezt az időt és az is megeshet, hogy terhes lesz, miközben tablettát szed. A statisztikai adatok nem bizonyítják, hogy a tabletta szedése veszélyt jelent a gyermek számára, ha édesanyja fogamzásgátló gyógyszer szedése közben esett teherbe”.

 

Bukovenszki Orsolya