Öreganyáink gyógyszerei- éljen a természet!

Fáj a fejem- hangzik el a szomszédos szobából…Vegyél be egy Advilt!- feleli a másik. Talán bele sem gondolunk abba, hogy évente akár 5-8 doboz gyógyszert is fogyasztunk és van, aki ennél többet is magába töm. Talán már rutinszerűen nyúlunk a gyógyszerek után, ha épp fáj a fejünk, a torkunk vagy éppen a hasunk.

Bár ezek tények és adatok, de fontos tudni, hogy évente 200.000 ember kerül kórházba Magyarországon nem szakszerű gyógyszerfogyasztás miatt és kis hazánkban egyre inkább csak nő a fogyasztók száma. Pedig régen mikor még nem voltak gyógyszerek, dédanyáink, ugyanúgy találtak gyógymódot a különböző betegségekre. A gyógynövények használata igen elterjedt volt a régi korban, emellett még számos más gyógymódot is alkalmaztak saját maguk gyógyítására. Jobb később, mint inkább soha, ezért ismerkedjünk meg néhány alapvető gyógynövénnyel, ami segítséget nyújthat különböző megbetegedéseknél.

 

Kezdjük a tormával, aminek tisztító hatása van. Kitisztítja a hörgőket és enyhíti az orrdugolást. Az izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól és ez által a gyulladás is csökkeni fog és a légzés könnyebbé válik majd. Aki szereti ezek az ízeket, annak ajánlatos kipróbálni a wasabit, ami még erősebb tisztító hatással bír.

A gyömbér már ennél kicsit összetettebb. Enyhíti a torokfájást és a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában ez a fajta gyógymód már régóta elterjedt, ahol egyaránt használják megfázásra, de influenzás tünetek kezelésére is.

Az erős paprikát akár a magyarok kedvenc fűszerének is lehetne nevezni. Nem csak kiváló ízesítő, de a hörgőkben és az arcüregben lévő dugulást is enyhítik. Hasonló a hatása a Cayenne borsos teának, melyet a következőképp kell elkészíteni: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez és ízesítsük citrommal és ízesítsük mézzel vagy gyömbérrel.

Szintén a hörgők kezelésére szolgál a vöröshagyma, de nem csak ebben segít! A nagyi szerint az asztma gyógyszere is és mellette segít legyőzni különböző baktériumfertőzéseket is (tüdőgyulladás).

A fokhagyma sokak ellensége, akár íze, akár szaga miatt! Vagy szeretjük, vagy nem, de egy biztos, hogy igen hatásos „gyógynövény”. Csökkenti az orrdugulást, tisztítja az orrot és enyhíti a torokfájást. Ezt mind a kénnek köszönhetjük, ami benne rejtőzik és adja a jellegzetes szagát és ízét. Aki nem kedveli a fokhagyma ízét az süsse meg a gerezdeket kevés olivaolajjal fóliában, aztán törje szét és kenje egy kenyérre.

 

Hogy egy kicsit eltérjünk az előbbiektől, jöjjön egy-két kellemes ízű tea:

  • borsmenta tea tisztíja a légutakat, nyugtat és este az elalvás is könnyebbé válhat majd
  • hársfatea vízhajtó és segít a gyulladást csökkenteni, egyéb húgyúti betegség esetén is használható
  • tőzegáfonya tea segít a húgyúti fertőzéseknél, sejtvédő
  • citromfű tea nyugtalanság, fejfájás, álmatlanság, gyomorpanaszok és görcsoldás ellen
  • csipkebogyó tea immunerősítő, enyhe hashajtó, náthás állapot kezelésére jól alkalmazható
  • Kasvirág (Echinacea) tea, ami szintén immunerősítő, szervezetünk ellenállóképességét növeli

 

Komolyabb betegség esetén természetesen irány az orvos, de ezeket a gyógymódokat nyugodtan alkalmazhatjuk a gyógyszerek mellett is.

 

Hagymatea

2-3 fej vöröshagymát mossunk meg héjastul és vágjuk össze. Főzzük néhány percig 1l vízben. Ízesíthetjük kamillával, hársfával is. Pirítsunk egy kis barnacukrot és öntsük fel a főzettel. Mézzel ízesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.

 

Bukovenszki Orsolya