Passzív ház hódítása

passzív ház, ami mostanság egyre inkább kezd betörni a magyar piacra. Ez a ház azért passzív, mert egyáltalán nincs szükség aktív fűtésre. A hőveszteséget lecsökkentik és a belső hőnyereséget növelik (világítás, háztartási berendezések), azaz a ház hasznosítja a belső hőforrások energiáját. A passzívháznál minimális a hőszükséglet. Fűtése szinte csak a szoláris energiával és a belső hőnyereséggel biztosítható.

Különféle építészeti megoldás és forma van az építész kezében egy passzívház, alacsony energiájú épület tervezésénél. A tervezésnél szükséges az ún. PHPP számítás, amivel ellenőrizik, hogy az épület megfelel-e a passzívház kritériumainak. A szabványt a német Passivhaus Institut dolgozta ki, és az építészeknek kötelező az előírt kritériumok betartása, enélkül a ház nem kapja meg a passzív ház minősítést.

Számos előnnyel rendelkeznek az ilyen jellegű házak. Nem csak környezetbarát, de egész évben minden helységben friss levegő uralkodik, kellemes hőérzetet biztosít a ház, és nem utolsó sorban nagyon kevés a fűtési költség is. A passzívházak energiaigénye az első éveben a legmagasabb, majd az épület kiszáradásával ez csökkeni kezd.

A németországi tapasztalatok szerint 1991 és 2008 között az első, a darmstadti passzívház átlagosan 9,2 kWh energiát igényel fűtésre és hűtésre négyzetméterenként évente – kevesebbet, mint amire bárki is számított, és mintegy 1/20-adát annak, amennyit egy átlagos, új építésű német épület. Nagy-Britanniában az enyhébb telek ellenére egy tipikus épület szintén 200 kWh energiát fogyaszt négyzetméterenként évente.
 

A házakban sehol sincsenek rések és a szigetelése is vastag, így a hőmérséklet állandó és huzat sincs. A passzív házakat gép szellőzteti, ami pormentesen tartja a levegőt, és nem engedi a túlzott mértékű párosodást, és garantálja az egészséghez szükséges mennyiségű friss levegőt.
 

Azt, hogy egy épület megfelel a passzívház-kritériumoknak a legmeggyőzőbben az éves energiafogyasztás bizonyítja. A minősítést hivatalosan a német Passivhaus Institut végzi, de világszerte vannak olyan intézetek és szakemberek, akik az intézet nevében jogosultak a tanúsítvány kiadására, de csak épületek vonatkozásában.

 

Hazánkban elsőként egy Szadán épült családi ház kapta meg a hivatalos minősítést a darmstadti Passivhaus Instituttól. A minősítést a Passivhaus Institut képviseletében Sariri-Baffia Enikő okl. építőmérnök adta át az építtetőnek.

 

Bukovenszki Orsolya