Pöstyéni karamellás szelet

Leginkább a karamell imádóknak ajánlom, hiszen csupa ilyen ízvilággal találkozunk. A teteje kicsit puhább mint a dobostorta "dobja", de mennyei, a belseje pedig lágy karamella krém. Szerintem isteni!

Hozzávalók:
Lapokhoz:

• 500 g liszt
• 250 g margarin
• 150 g porcukor
• 1 tojás
• 1 dkg szalalkáli
• 3 ek tej

Krém:
• 200 g porcukor
• 200 g vaj
• 1 liter tej
• 8-9 bő ek liszt
• 8-9 ek kristálycukor

Karamell mázhoz:
• 16 dkg cukor
• 10 dkg vaj
• 1/2 dl tejszín

Összedolgozzuk a tésztalapokhoz valót, rúddá formálva 4 felé vágjuk, és 15 percet pihentetjük. Egy tepsi hátán kisütjük, ha szeretnénk, sütőpapíron is kinyújthatjuk majd úgy a tepsire húzhatjuk. 180 fokon kb 20 perc alatt megsül.


A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük a fele tejjel, amit fokozatosan öntünk a habarásunkhoz, még el nem kezd sűrösödni.
A cukrot karamellizáljuk közepes tűzön, mert ha megég, akkor keserű lesz, így nagyon figyeljünk oda. Amikor szép aranybarna, felöntjük a tej másik felével és türelmesen hagyjuk feloldódni a karamellt. Ez el telhet egy kis időbe, olykor nézzünk rá és kavarjunk rajta.
Amikor összeolvadt a tejjel, beleöntjük folytonos kavarás mellett a habarásunkat és sűrűre összefőzzük. Ha kihűlt, elegyítjük a habos cukros vajjal. Megtöltjük a lapokat a krémmel és hagyjuk puhulni.

A kramell mázhoz a cukrot lassú tűzön felolvasztjuk,arany sárgára karamellizáljuk,hozzáadjuk a tejszínt és a margarint és összefőzzük. A tészta tetejére simítjuk, majd a vágási szeletek helyét dermedés előtt bejelöljük.