Tények és tévhitek a kullancsokról

Annyira undorodom a kullancsoktól és sajnos ismét itt a szezonja. Állítólag hazánkban idén megsokszorozódott a számuk, aminek nem igazán örülök. Az undorom ellenére úgy gondoltam megírom ezt a cikket, mert fontosnak tartottam azt, hogy mindenki figyeljen oda egy-egy erdei kirándulás, barangolás alkalmavál a lehetséges veszélyekre és ügyeljünk a megfelelő öltözködésre és megelőzésre. Képekből is próbáltam finomabb verzókat mellékelni, mert egyszerűen olyan elborzadtam a látványuktól :)! Lehet csak én vagyok ilyen.....

Nem csak hazánkban, de Európa szerte is egyre inkább
elterjedt az agresszív vérszívó, amely leginkább erdőkben, parkokban és bokrok között találja meg kedvenc búvóhelyét. Lapos, 1-2 mm nagyságú, vérrel teleszívott állapotban babszem nagyságúra megduzzadó, sárgásbarna színű állatka a kullancs. A vért a szipókának nevezett szájszervvel szívják ki, miután többféle véralvadásgátló anyagot juttatnak a sebbe. Így a kullancsok komoly veszélyt jelentenek az emberekre és állatokra egyaránt, mert vírusokat, baktériumokat vihetnek át az emberi szervezetbe.

A csípés következtében 2 veszélyes betegséget okozhat: az egyik az Meningoencephalitis, ami idegrendszerre hat leginkább. A betegség leggyakoribb jelei a megfázáshoz hasonló tüneteket produkálnak, aminek későbbi következménye az agyhártyagyulladás. Megelőzni védőoltás segítségével lehet.

A másik betegség a Lyme-kór, amelynek tünetei szintén a megfázáshoz hasonlítanak. E mellett a csípés következtében 1-4 hétig tartó gyűrű alakú bőrpirosodás alakul ki a bőr felszínén, de tartós betegséget is okozhat, ilyen például az izületi gyulladás. A betegség kezeléséhez antibiotikum kúra szükséges.

 

A csípés leggyakoribb helyei általában a fejbőr, fülek, hajlatok, kéz és a láb. A védekezés legcélszerűbb módjai, ha napfényes helyen próbálunk tartózkodni, zárt ruhában, védőszert használva. Így a legegyszerűbb megelőzni a bajt, ám ha mégis észrevennénk magunkon az apró állatkát, akkor a kiszedéshez célszerű a patikában kapható kullancs csipeszt alkalmazni vagy azonnal háziorvoshoz fordulni, még nem kerül korokozó a vérbe! A kullancs eltávolítására tilos hegyes, éles tárgyat használni. Szakszerűtlen eltávolítása miatt fertőzéseket szedhetünk össze!

.

Érdekesség

 

Régi őrségi módszer a kullancs eltávolításához:

A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk! Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a foszforos illatot, képes elhagyni miatta a testünket! Lehet, ez nem tudományos eltávolítás, de a lehető „legemberségesebb”, és biztosan mindig sikeres, sőt a kullancs feje még véletlenül sem marad bennünk!

Azért én azt mondom, hogy a kullancs csipesz a legjobb módszer, és ezt a kis őrségi információt tegyük félre egy kis dobozba, és maradjon meg emlékként :)!

 

Bukovenszki Orsolya